نوشته اصلی از سوی
iranbanoo
معلوماتی که ما از تجربه یا اروین بدست میاریم به وسیله ی حواس خارجی یا درونی حاصل میشن.
اما پرسش من این بود که ایا ممکنه استعدادی در عقل انسان وجود داشته باشه که بدون اینکه چیزی رو قبلا تجربه کرده باشه و مغزش رو در این تحلیل درگیر کنه به محض دیدن تصدیقش کنه؟(حتی نا خود اگاه)
و اگر این طور هست این استعداد از چه جنسیه؟ممکنه فرگشت وار در انسان به وجود اومده باشه؟
یا گستره ی توانایی مغز انسان به قدری هست که چنین مسائلی رو بدون تجربه و تحلیل شناسایی کنه؟
گزینش طبیعی (natural selection) بجای ما پیشتر میتواند آروینیده[1] باشد و برای همین آری, نیازی نیست ما از نو بیاروینیم.
بخش شگرفی از اندیشهیِ ما و همینکه چیزها را بنداشتیک میپنداریم از همین میاید که در ژن ما کُد شدهاند, اگر نه در جهان کمابیش هیچ چیز بنداشتیک نیست,
مگر چند مهاد[2] ساده اینجا و آنجا مانند همان مهاد دکارت که «میاندیشم پس هستم», این یک چیز براستی بنداشتیکه, ولی
چیزی مانند ٢ همیشه ٢ میشود در یک تراز بسیار بسیار پایینی, ولی بالاتر از 0 بنداشتیکه و از آروینش برآمده.
این کتاب را من گذاشته بودم و چند روزی است خودم هم از نو میخوانم و بزیابی چگونگی فرگشتِ[3] این بنداشتها[4] (فرنودسار[5]) را نشان میدهد:
The Evolution of Reason: Logic as a Branch of Biology.pdf
ما اینجا با اسپاشهایِ[6] رویداد روبرو هستیم, نمونهوار:
یا این یکی که بسیار زیباتره:
A is logically incompatible with B.
B becomes disbelieved.
Therefore A becomes more credible.
نمونه:
Alice is in southern France logically implies Alice is in France.
Alice is in France becomes believed.
Therefore Alice is in southern France becomes more probable.
----
1. ^ Ârvinestan || آروینستن: تجربه کردن; آروین کردن To experience
2. ^ Mehâd || مهاد: اصل Ϣiki-En Principle; law
3. ^ آ ب Fargašt (far+gašt) || فرگشت: تکامل; فرگشتن Ϣiki-En Evolution
4. ^ Bondâšt || بنداشت: بدیهی Ϣiki-En Axiom
5. ^ آ ب Farnudsâr || فرنودسار: دانش منطق Ϣiki-En Logics
6. ^ Espâš || اسپاش: فضا Ϣiki-En, www.loghatnaameh.org Space
7. ^ Foruhâxtan (foru+hâxtan) || فروهاختن: کاربرد نگره و پیشدیدن; زبر-پایین Ϣiki-En To deduce