اینکه در فیزیک کوانتمی میگویند برخی چیزها ذاتا غیر قابل پیش بینی هست منظور چیست و آیا این خود جبری بودن همه چیز در عالم را زیر سوال نمیبرد؟
اینکه در فیزیک کوانتمی میگویند برخی چیزها ذاتا غیر قابل پیش بینی هست منظور چیست و آیا این خود جبری بودن همه چیز در عالم را زیر سوال نمیبرد؟
ویرایش از سوی m@hdi : 01-19-2014 در ساعت 07:08 PM
آری، چالش مهمیست، دراینباره اینجا هم بحثی داشتهایم:
اختیار و قطعیت گرایی
"Democracy is now currently defined in Europe as a 'country run by Jews,'" —Ezra Pound
m@hdi (01-20-2014),undead_knight (01-20-2014)
بجای وادادن در برابر واقعیت تلخ، بهتر است آدمی بكوشد كه واقعیت را بسود خود دگرگون كند و اگر بتواند حتی یك واژه ی تازی را هم از زبان شیرین مادری خود بیرون بیندازد بهتر از این است كه بگوید چه كنم ! ناراحتم! ولی همچنان در گنداب بماند و دیگران را هم به ماندن در گنداب گول بزند!!
—مزدک بامداد
خرد، زنـده ی جــاودانی شنـــاس
خرد، مايــه ی زنــدگانی شنـــاس
چنان دان، هر آنكـس كه دارد خرد
بــه دانــش روان را هــمی پــرورد
kourosh_bikhoda (01-20-2014),m@hdi (01-20-2014),Russell (01-20-2014)
Mehrbod (01-20-2014),sonixax (01-20-2014),مزدك بامداد (01-20-2014)
من یک استاد داشتم زمان دانشگاه میگفت در فیزیک ذرات خیلی اتفاقها میفته که واقعا هیچ دلیلی نداره ، مثلا یک نوع ذره ملکول تولید میشه که هیچ دلیلی برای تولید اون نیست و اگر هم تولید نشه هیچ اتفاقی نمیوفته و از روی این نتیجه میگرفت که این حرف که خدا باوران میزنند که هرچیزی و این دنیا یک دلیلی داره مزخرف هست ، دنیا هیچ هدف و دلیل خاصی نداره!
"A Land without a People for a People without a Land"
not this shit again :))))
دوستان عزیز همونطور که قبلا گفتم:
خود فیزیک کوانتم پیشبینی پذیره،ولی پیشبینی ناپذیری در بخش هایی از فیزیک کوانتم وجود داره:
خلاصه:قبلا توضیح دادم که خطاها و محدودیت های علمی جز پیشبینی ناپذیری کوانتمی نمیشند بنابراین فرایندهای ماکروسکپیک معمولا دچار خطاهای محساباتی هستند ولی در فیزیک کوانتم به جز خطاهای محاسباتی و اثر مشاهده گر چیزی به نام احتمال در بنیادی ترین پیشبینی های ما وجود داره نه لزوما به دو دلیل قبلی بلکه به خاطر ماهیت موجی-ذره ای
اگر(اینجا اختلافات رو نادیده میگیریم و فرض میکنیم احتمال بازگشت به نقطه اول ممکنه) بیگ بنگ به دفعات رخ بده،هر بار نتیجه ممکنه متفاوت باشه(خواص جهان فیزیکی)،حتی ممکنه اصلا جهانی بوجود نیاد یا بیگ بنگی رخ نده.این یکی از مفاهیم پیشبینی ناپذیری کوانتمیه.
To ravage, to slaughter, to usurp under false titles, they call empire; and where they make a desert, they call it peace
Tacitus-
Russell (01-20-2014)
این نکته را روشن کنم که جبر دترمینیستی و جهان محاسبه پذیر به fatalism دلالت ندارد، معمولا این
تفکر اشتباه میان شبه فلاسفه متداول است که پیشبینیپذیری کوانتومی منتج به جبر مادّی و یا
تقدیرگرایی مادی میشود.
من تا جائی که میدانم شما به دترمینیسم و جهان کوکی/لاپلاسی و... باورمندید. پس یک پرسش مهم و
اساسی که پیش روی ماست:
اگر در جهانی دیگر انفجار بزرگی پدید آید و تمام شرایط اولیه هم مشابه مهبانگ ما باشد، به فرض که هیچگونه
نقطهی سینگولار مادی هم نداشته باشیم، آیا الزاما همهچیز سلسهوار دست بدست هم میدهند تا جهان امروز
ما پدید آید؟
خرد، زنـده ی جــاودانی شنـــاس
خرد، مايــه ی زنــدگانی شنـــاس
چنان دان، هر آنكـس كه دارد خرد
بــه دانــش روان را هــمی پــرورد
sonixax (01-22-2014)
@مزدک بامداد
براین پایه، سخن لاپلاس بیجا نبود که اگر همهی سامههای آغازین (شرایط اولیه) و
فرمولهای جهان را بدانیم میتوانیم آینده آن را بیهیچ لغزشی پیشبینی کنیم؟؟!!
پینوشت: بینگارید که پیشبینی آینده روی گزیرش ما آدمان هنودی (تاثیری) ندارد، یا
رویهمرفته سیستمی که پیشبینی میکنیم خردمند و آزاد نیست. اگر این سخن که
گیتی مکانیزه است بیراه نباشد، پس اگر سد بار دیگر بیگبنگی به مانند بیگبنگ ما
رخ دهد، صد بار دیگر هم من همین سخنان را به شما مینویسم و شما صد بار دیگر
پاسخ من را میدهید! (دترمینیسم)
Mehrbod (01-30-2014)
هماکنون 1 کاربر سرگرم دیدن این جُستار است. (0 کاربر و 1 مهمان)