بنظر من آدمهای باهوش کمتر مذهبی هستن.
یعنی تاجاییکه دیدم اینطور بوده بنظرم.
البته همینجا تذکر بدم که منظور از مذهبی کسی هست که مقید به رعایت اصول و مناسک دینی است و مثلا از اون آدمهایی که کلیشه ای مطابق کتابهای آسمانی و مذهبی عمل میکنن.
یعنی بحث اعتقاد داشتن به خدا و ماوراء و پاداش و جزای اعمال و ابدیت و اینها به تنهایی نیست.
آدمهای مذهبی ای که من در عمرم تاحالا دیدم میتونم بگم بیشتر از دستهء هوشی میانه بودن، و حتی تعداد ضریب هوشی پایین تر از متوسط هم بینشون بنظرم بالاست!
حالا شما هم میتونید نظر/تجربیات و دلایل و اسنادی در این باب اگر بنظرتون میرسه مطرح کنید.
البته من هوش رو بیشتر بصورت هوش مسلح مد نظر دارم و نه هوش خام.
منظورم از هوش مسلح آدم باهوشی است که مجهز به دانش و توانایی های برجسته هم شده و از هوشش در زندگیش به شکل زیرکانه و کاملی استفاده میکنه. نه مثلا یک بچه ای که هوش بالا داره ولی در یک خانوادهء مذهبی بهش یاد میدن منابع دینی رو حفظ کنه و به یکسری مسائل کلیشه ای در حیطهء دین بپردازه و محدودهء آزادی و خلاقیت و تحلیل و نظر شخصی اون نتونه از خطهای قرمز مذهبی فراتر بره. این یک هوش کشته شده و به اسارت کشیده شده است! و میتونم بگم طرف اگر بقدر کافی باهوش باشه و آزادی و اطلاعات لازم در دسترسش قرار بگیره، به مرور سعی میکنه از این وضعیت خارج بشه و آزادی و حیطهء پرواز خودش رو پس بگیره. اگر این کار رو نکنه بنظر من هوشش خیلی هم زیاد نیست و شاید مثلا فقط بیشتر حافظهء قوی داره تا خلاقیت و قدرتهای ذهنی گسترده.
راستی یه سرچی هم توی گوگل زدم و مقالهء ویکیپدیا رو در همین مورد خوندم بعد از نوشتن متن بالا.
Religiosity and intelligence - WiKi
ظاهرا تحقیقات هم نشون میدن که منکران وجود خدا باهوش تر از مذهبی ها هستند!
البته در دقت و جامعیت این تحقیقات، یعنی از نظر معیارها و ارتباطهای ممکن به عوامل دیگر، شک و شبهه و انتقاد زیادی بهشون وارده.
و اونطور که فهمیدم منکران حتی از ندانم گر ها هم اندکی باهوش تر هستند.
من خودم ندانم گرم!! ولی هوشم از منکرها بیشتره ها